Pesso - makaron bez gotowania Pszenny
Produkt wytwarzany jest z mąki pszennej (lub z dodatkiem kaszki kukurydzianej względnie kaszki gryczanej), wody i soli. Technologia wytwarzania produktu pozwala na zachowanie cennych składników jakich jak: błonnik, witaminy i minerały. Polega ona na zastosowaniu parametrów wyłącznie o charakterze fizycznym (ciśnienie, temperatura, wilgotność itp.) przez co korzystniejsza aniżeli powszechnie stosowane metody polegające na dodawaniu substancji chemicznych czy wysmażaniu w tłuszczu.
Przepisy Pesso |
Miodowy deserSkładniki: 1 opakowanie Pesso (pszenne) 100 g płynnego miodu 100 g rozdrobnionych orzechów 150 g rodzynek 20 g masła Sposób przyrządzania: rodzynki namoczyć w szklance letniej wody. Przygotować Pesso wg przepisu podanego na opakowaniu. Do ciepłego i rozdrobnionego widelcem Pesso dodać masło, miód, odsączone rodzynki i orzechy. Deser można podawać na ciepło lub zimno. GulaszSkładniki: 1 opakowanie Pesso (pszenno-gryczane) 40 dag mięsa (wieprzowe, drobiowe, wołowe) 1 cebula, 2 łyżki tłuszczu 1 łyżka mąki 2 ziarna ziela angielskiego listek laurowy sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzania: mięso należy pokroić w kostkę, oprószyć mąką i obrumienić na tłuszczu. Do mięsa dodać pokrojoną cebulę, podlać taką ilością wody aby pokryła mięso, dodać przyprawy, przykryć i powoli dusić do miękkości, uzupełniając wyparowaną wodę. Gdy mięso zmięknie, podprawić gulasz mąką wymieszaną z wodą lub mlekiem i jeszcze podgotować. Pesso przygotować bezpośrednio przed podaniem wg przepisu podanego na opakowaniu. Gulasz podawać z Pesso i sezonowymi surówkami z warzyw. Sałatka meksykańskaSkładniki: 1 opakowanie Pesso (pszenno-kukurydziane) 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 duża czerwona cebula 1 czerwona papryka 3 korniszony 3 pomidory kilka kropel sosu tabasco łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżki octu winnego bazylia, oregano, łyżka ketchupu, sól, pieprz do smaku. Sposób przyrządzania: Pesso przygotować wg przepisu podanego na opakowaniu. Wystudzone Pesso rozdrobnić widelcem. Odsączyć fasolę i kukurydzę. Cebulę, paprykę i korniszony pokroić w drobną kostkę. Wszystkie warzywa połączyć z Pesso. Przygotować sos z tabasco, oliwy, octu, ketchupu i ziół. Wymieszać z sałatką. Wstawić do lodówki. W tym czasie ułożyć w wieniec na obrzeżu półmiska pokrojone w cząstki (8-ki lub 16-tki) pomidory. Lekko posolić. Na środek półmiska nałożyć przygotowaną sałatkę. SerniczkiSkładniki: 1 opakowanie Pesso 250 g twarogu 10 dag cukru 1 cukier wanilinowy "Wodzisław" 3 jajka 3-4 łyżki mąki pszennej Sposób przyrządzania: Pesso przygotować wg przepisu podanego na opakowaniu. Żółtka utrzeć z cukrem a następnie z zmielonym twarogiem. Do przygotowanej masy dodać Pesso i mąkę - dobrze wymieszać. Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać. Odstawić na 10 minut. Formować łyżką małe okrągłe placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać ze słodką śmietanką lub syropem owocowym. Z jednej porcji otrzymuje się ok. 15 serniczków. Sałatka z jajkami i boczkiemSkładniki: 1 opakowanie Pesso, 250 g. wędzonego boczku bez skóry, oliwa z oliwek, 3 jajka, 3 cebulki ze szczypiorkiem, 150 ml. śmietany, 1 łyżka białego octu winnego, 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki, sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzania: Pesso przygotować wg przepisu podanego na opakowaniu. Boczek pokroićw paseczki, następnie zarumienić na teflonowej patelni.Jajka roztrzepać i wylać na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek. Piec na małym płomieniu około 2 minuty, następnie obrócić "placek" na drugą stroną. Placek przełożyć na talerz celem jego ostudzenia, po czym pokroić na wąskie pasemka. W głębokim półmisku wymieszać śmietanę z octem, dodać odrobinę soli oraz pieprz do smaku, następnie przygotowane wcześniej Pesso oraz pasemka z boczku i jajek. Ostrożnie wymieszać. Na koniec posypać drobno pokrojoną cebulką i szczypiorkiem. Sałatka wegetariańskaSkładniki: 1 opakowanie Pesso 2 cytryny 5 łyżek oliwy z oliwek 3 pomidory pokrojone w kostkę 1 papryka pokrojona w drobne kawałki 1 surowy ogórek pokrojony w drobne kawałki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka estragonu sól, pieprz do smaku kilka oliwek do dekoracji 3 łyżki świeżej pokrojonej mięty, Sposób przyrządzania: Pesso przygotować wg przepisu podanego na opakowaniu. Do Pesso dodać sok z cytryny, oliwę, pokrojone warzywa i przyprawy. Dobrze wymieszać. Gotową sałatkę włożyć do lodówki na 3 godziny. Mocno schłodzona sałatka stanowi znakomite danie jarskie lub przystawkę. ZapiekankaSkładniki: 1 opakowanie Pesso 300g pieczarek pokrojonych w plasterki 200 g boczku pokrojonego w kosteczkę 2 duże cebule drobno posiekane 2 jajka 200 ml śmietany 150 g żółtego sera bułka tarta, masło do wysmarowania formy sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzania: Pesso przygotować wg przepisu podanego na opakowaniu. Na patelni zrumienić boczek, następnie na wytopionym tłuszczu zeszklić cebulę . Dodać pieczarki i dusić na małym ogniu. Całość doprawić solą i pieprzem, a następnie wymieszać z Pesso. Przygotowane danie włożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem i wysypanego bułką tartą. Jajka rozmieszać ze śmietaną i zalać zapiekankę. Powierzchnię zapiekanki posypać startym serem. Zapiekać 30 minut w temperaturze 200-220 °C. Kotlety Pani BasiSkładniki: 1 opakowanie Pesso 150-200g mielonego mięsa ( wołowo-wieprzowe lub indycze) 1 duża cebula 1 jajko bułka tarta olej sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzania: Pesso przygotować wg przepisu podanego na opakowaniu. Cebulę drobno posiekać, udusić na łyżce tłuszczu, wymieszać z mielonym mięsem, Pesso, jajkiem i doprawić do smaku. Jeśli masa okaże się zbyt rzadka- dodać tartą bułkę. Formować kotleciki, panierować w tartej bułce i smażyć z obu stron na złoty kolor. GryczottoSkładniki: 1 opakowanie Pesso ( pszenno - gryczane) 150 g pieczarek 1 cebula rosół z kostki (ok. 600 ml) olej lub masło sól, pieprz do smaku posiekana natka pietruszki Sposób przyrządzania: cebulę drobno posiekać i zeszklić na tłuszczu. Dodać umyte i pokrojone w plasterki pieczarki, dusić na małym ogniu. Dolać rosół i podgrzewać stale mieszając. Zestawić z ognia, dodać Pesso, wymieszać i pozostawić pod przykryciem przez ok. 5 min. Przed podaniem dodać posiekana natkę pietruszki i łyżkę masła lub oleju. Dobrze wymieszać. |
Pragniemy przedstawić Państwu zupełną nowość: Pesso - makaron bez gotowania. Jest to produkt nowej generacji, który dzięki poniższym cechom nie ma sobie równych zarówno na rynku krajowym jak i poza jego granicami.
Produkt wytwarzany jest z mąki pszennej (lub z dodatkiem kaszki kukurydzianej względnie kaszki gryczanej), wody i soli. Technologia wytwarzania produktu pozwala na zachowanie cennych składników jakich jak: błonnik, witaminy i minerały. Polega ona na zastosowaniu parametrów wyłącznie o charakterze fizycznym (ciśnienie, temperatura, wilgotność itp.) przez co korzystniejsza aniżeli powszechnie stosowane metody polegające na dodawaniu substancji chemicznych czy wysmażaniu w tłuszczu.
Pesso charakteryzuje się poza bogactwem błonnika, węglowodanów, witamin oraz składników mineralnych również łatwością przyrządzania i szerokim zastosowaniem.
Dzięki specjalnej technologii wytwarzania przygotowanie Pesso nie wymaga gotowania - wystarczy zalać gorącą lub zimna wodą. Po zalaniu Pesso gorącą wodą wystarczy odczekać 5 min i gotowe, natomiast po zalaniu zimna wodą Pesso gotowe jest do spożycia po 25 min. Tak więc szybko i łatwo.
Pesso nie zawiera jakichkolwiek dodatków chemicznych (spulchniaczy, zagęstników, stabilizatorów, emulgatorów, przeciwutleniaczy), nie zawiera również jaj ani dodatku tłuszczu. Dzięki temu jest produktem lekkostrawnym, bezcholesterolowym, o wysokiej zawartości węglowodanów złożonych.
Spożywanie Pesso daje poczucie lekkości i poprawia humor, bo nie ma nic lepszego, niż smaczny, a zarazem zdrowy posiłek zjedzony bez najmniejszych wyrzutów sumienia. Dlatego Pesso spełnia oczekiwania współczesnego, świadomego konsumenta, który coraz częściej zwraca uwagę na takie cechy jak: wygoda, funkcjonalność, uniwersalność, bezpieczeństwo zdrowotne oraz wysokie wartości odżywcze.
Walory smakowe Pesso oraz cenne właściwości żywieniowe stwarzają możliwość bardzo szerokiego zastosowania:
Zapraszamy do odwiedzenia kącika kulinarnego, gdzie można znaleźć wiele ciekawych i prostych przepisów dań, deserów, sałatek przyrządzonych na bazie Pesso.
Pesso - makaron bez gotowania nadaje się do szerokiego zastosowania w gospodarstwie domowym, gastronomii czy turystyce .
Sposób odżywiania się oddziałuje na nas przez całe życie, wpływa na wiele czynników zdrowotnych, decydując o ich wzajemnych interakcjach. Wybory żywieniowe, jakich dokonujemy, są złożone i zależą od indywidualnych preferencji, wiedzy, poziomu wykształcenia, ceny żywności, uwarunkowań kulturowych czy tradycji rodzinnych. O rodzaju żywienia danej populacji decyduje również polityka rolna, przemysłowa czy importowa państwa. Dostępność produktów służących zachowaniu zdrowia jest warunkiem gwarantującym jej spożycie.
Często narzekamy na złe samopoczucie, osłabienie oraz znużenie. Poza tym nęka nas coraz więcej chorób związanych z postępem cywilizacji. Z reguły przypisujemy te dolegliwości stresowi i życiu w ciągłym pośpiechu. Okazuje się, że niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że osłabienie organizmu jest najczęściej konsekwencją błędów żywieniowych, jakie popełniamy niemal codziennie.
Po wielu latach badań naukowcy opracowali model prawidłowego żywienia w formie piramidy. Została ona podzielona na trzy części. U dołu znajdują się produkty, które powinny być spożywane codziennie mi.in pieczywo, makarony, kasze, płatki śniadaniowe. Środkową część piramidy zajmują m.in. owoce i warzywa, które dostarczają nam witamin i mikroelementów, a górną m.in.mięso, drób, jaja oraz ryby, będące uzupełnieniem naszej codziennej diety.
W podstawie piramidy zdrowia nieprzypadkowo znalazły się produkty zbożowe. Powinny być one spożywane przynajmniej pięć razy dziennie. Warto pamiętać, by urozmaicać posiłki, jedząc zarówno chleb biały, jak i razowy. Natomiast makaronu i kaszy powinniśmy spożywać każdego dnia nie mniej niż 6-8 łyżek (cenne składniki jakie dostarczają nam makarony i kasze znajdą Państwo w dalszej części serwisu) Część środkowa piramidy obejmują warzywa i owoce. Ich spożywanie jest bardzo istotne ze względu na dużą zawartość cennych witamin, mikroelementów i błonnika. W codziennym menu powinno znaleźć się około 700 gramów tych produktów, najlepiej w proporcji: 2/3 warzyw (najbardziej wartościowe są brokuły, kapusta, kukurydza, marchew, soja, groch, seler, pomidory i fasolka szparagowa) i 1/3 owoców (jabłka, truskawki, porzeczki, jagody, maliny, pomarańcze, grejpfruty). W zimie świeże owoce możemy z powodzeniem zastąpić suszonymi.
Górna część piramidy obejmuje produkty, które należy spożywać w niewielkich ilościach. Dziennie wystarcza nam 150 gramów mięsa (najlepiej chudego: drobiowego albo cielęcego), 2 szklanki mleka, 1 plasterek sera żółtego, natomiast jaj nie powinniśmy jeść więcej niż 3-4 w ciągu tygodnia.
Na koniec warto przypomnieć, że dzienne zapotrzebowanie na niezbędne do życia składniki zaspokoimy, jeżeli w naszym jadłospisie znajdą się produkty z każdego szczebla piramidy. Już po kilku tygodniach stosowania takiej diety poprawi się ogólne samopoczucie, będziemy mieć znacznie więcej energii, a sylwetka stanie się szczuplejsza.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.